Kind en hond begeleiding

Inzet van honden bij kinderen met gedragsproblematiek, faalangst of een laag zelfbeeld.

Honden kunnen vaak op een mooie en pure manier kinderen helpen of steun geven bij problemen die kinderen ervaren in het dagelijks leven of op school. Bijvoorbeeld bij kinderen met faalangst, kinderen met een laag zelfbeeld of wanneer kind gepest wordt maar ook wanneer kinderen gedragsproblemen hebben kan een hond vaak ondersteunend werken.

We zullen vooraf altijd overleg hebben met de ouders en/of hulpverleners en soms ook samen met hulpverleners om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Bij deze manier van werken gaan we bijna altijd met een kind en één hond spelenderwijs aan de slag en komen we vaak “ongemerkt” aan bij de problematiek van het kind. Soms kan al heel simpel samen een wandeling maken waarbij onderweg het kind de hond een paar oefeningen laat doen al helpen om dingen bespreekbaar te maken en soms zal de hond het gedrag van het kind “spiegelen” waardoor we ook meteen op dat moment “gedrag” bespreekbaar kunnen maken.

Wel dient altijd in het oog gehouden te worden dat ook honden soms weleens hun dag niet hebben of zich ziek voelen. In die gevallen zal of een andere hond in worden gezet of de afspraak worden verplaatst. In alle gevallen zullen wij dan altijd voor het welzijn van de hond kiezen.


In 2014 heb ik samen met twee van mijn honden de opleiding VIDA en dierbegeleider gedaan bij Pets4Care, in 2015 Spiegelen met je hond bij Jezelf op orde, Coach en hond en Hondenopvoedcentrum Eemland en in 2017 Autisme begeleiding met honden bij Vanuit t Hart.