Bezoekhonden

Dogs Related verzorgt op kleine schaal bezoekprojecten bij verzorgingshuizen. Op dit moment zijn wij actief bij diverse huizen in de omgeving.

Met een kleine groep vrijwilligers (meestal 4 honden en begeleiders) komen we op bezoek. De bedoeling is dat het bezoek zo ontspannen mogelijk verloopt en niet als overweldigend ervaren wordt. Ik heb de aaihonden dan ook met de grootst mogelijk zorg geselecteerd, de honden zijn inmiddels "ervaren bezoekers" en weten precies wat er van ze verwacht wordt. Het doel van een bezoek kan verschillen.

De honden kunnen komen om geaaid te worden en om contact te leggen met de bewoners waardoor ze uit hun (sociale) isolement komen of de honden kunnen de bewoners vergezellen tijdens een wandeling. Altijd onder begeleiding van een verzorgende en de begeleider van de hond. Ook is het mogelijk dat we met een aantal honden op visite komen en we samen met de bewoners en de honden “spelletjes” gaan doen of dat ik een interactieve presentatie geven over hoe honden communiceren en leren en wat ze allemaal kunnen leren. De honden zijn meer dan trots om hun “kunstjes” te laten zien.

De reacties op de komst van de honden door de veelal (licht) dementerende mensen zijn altijd zeer positief. De bewoners kijken echt uit naar de komst van de honden. Iedere keer opnieuw staan we versteld hoe mooi de communicatie tussen de bewoners en de honden verloopt. Zonder woorden voelen de honden haarfijn aan waar de bewoners behoefte aan hebben. Dat kan zijn van alleen maar samen naast elkaar op de bank zitten tot even samen knuffelen. Ook het aaien van de honden is erg rustgevend. Soms zijn de honden het enige fysieke contact dat de bewoners nog hebben.

Door de komst van de honden herinneren mensen zich vaak hun eigen hond van vroeger weer en zo kan het zijn dat mensen ineens een mooi verhaal vertellen over hun eigen herinnering aan een hond. Daarnaast hebben ook alle vrijwilligers een luisterend oor en zijn zeer betrokken bij de mensen.

Over alle prachtige dingen die tussen mens en hond gebeuren kan ik uren vertellen, vele ontroerende en mooie verhalen maar het zal nooit voldoende weergeven hoe mooi het contact zonder woorden werkelijk is. Dat kun je alleen maar “voelen” en juist dat is waar honden zo goed in zijn. Tijdens ieder bezoek is er altijd weer een moment, hoe kort of hoe klein dan ook waar wij met ons team van onder de indruk zijn.


Therapy Dogs in the Phoenix Children's Hospital

Watch this inspiring story about incredible therapy dogs with "Paws Can Heal" that brighten the days of patients at Phoenix Children's Hospital.
Data collected proves that interaction with the therapy dogs had improved mood of over 93% of patients.
Just another way pets can elevate happiness levels!

 

 Bekijk video